""

We gaan weer knotten

13 februari 2024
Inwoners

Op korte termijn gaan we weer een deel van onze knotwilgen snoeien. Dit is een vorm van snoeien die we periodiek uitvoeren en noemen we “knotten”. Meestal worden dit soort bomen eens in de drie tot vijf jaar volledig teruggesnoeid op de oude knot. 

Vroeger werden knotwilgen in laag gelegen gebieden geplant om de slootkanten te verstevigen. De wilgen leverden griendhout dat werd gebruikt voor het maken van beschoeiingen langs slootkanten om erosie te voorkomen. Ook leverde de wilgen een snelgroeiende soort hout voor de kachel. Gemeente Gemert-Bakel vindt het, om hun cultuurhistorische en landschappelijke waarde, belangrijk om deze oude knotbomen te behouden.

In het verleden werden de bomen gesnoeid met zaag, hiep en bijl. Tegenwoordig gaat dat anders. Het handmatig knotten van bomen is erg zwaar werk, tijdrovend en behoorlijk kostbaar. Om kosten te besparen, worden tegenwoordig de takken van de wilg eerst met behulp van een mobiele kraan uitgevoerd en met een knipmachine machinaal afgezet en later worden de overgebleven takken netjes afgezaagd. 

We kunnen ons voorstellen dat je in eerste instantie schrikt als de bomen machinaal geknipt zijn. Maar maak je geen zorgen, deze bomen worden zoals ieder jaar weer netjes afgewerkt. Tussen het machinaal knippen en het afwerken kan enige dagen zitten. Maar de aannemer doet zijn best om de werkzaamheden zo kort mogelijk op elkaar in te plannen.