De Europese verkiezingen komen eraan

07 mei 2024
Inwoners

Wanneer is de verkiezing?

Op donderdag 6 juni 2024 is de Europese Parlementsverkiezing. Door te stemmen bepaalt u mee wie de komende 5 jaar lid wordt van het Europees Parlement.

Waar kunt u stemmen?

Om te stemmen, gaat u naar een stemlokaal in onze gemeente. Hieronder vindt u een overzicht van alle stemlokalen in onze gemeente:

GemertGemeentehuis (raadzaal), Ridderplein 1, 5421 CV Gemert
Het Kunstlokaal, Vondellaan 49, 5421 PN Gemert
Kindcentrum De Samenstroom, Predikant Swildensstraat 35, 5421 VA Gemert
Basisschool 't Einder, Wetering 35, 5422 AN Gemert
Kindcentrum Berglaren, Berglarenstraat 32, 5421 HW Gemert
Gemeentehuis (kleine raadzaal), Ridderplein 1, 5421 CV Gemert
Cultuurhuis de Eendracht, St.-Annastraat 60, 5421 KC Gemert
HandelDorpshuis De Bron, O.L.-Vrouwestraat 60, 5423 SL Handel
De MortelMFA De Sprank, Oude-Molenweg 12, 5425 VR De Mortel
ElsendorpKindcentrum De Dompelaar, St.-Janstraat 51, 5424 TS Elsendorp
BakelHet Parochiehuis, Gemertseweg 2, 5761 CB Bakel
Sportcentrum De Beek, Beekakker 13, 5761 EN Bakel
Jeugdcentrum Bakel, Bernhardstraat 13, 5761 BJ Bakel
MilheezeGemeenschapshuis De Schans, Pastoor Simonisplein 2, 5763 BF Milheeze
De RipsPartycentrum D'n Eik, Meester Hertsigstraat 5, 5764 PR De Rips

Alle stemlokalen zijn open van 7.30 tot 21.00 uur.

Wat heeft u nodig om te stemmen?

De stempas is het bewijs dat u mag stemmen. Op vertoon van uw stempas en uw geldige identiteitsbewijs krijgt u van de voorzitter van het stembureau een stembiljet waarmee u kunt stemmen.

Wanneer krijgt u de stempas?

U krijgt uw persoonlijke stempas thuis gestuurd. U ontvangt deze uiterlijk donderdag 23 mei. Met uw stempas kunt u stemmen in elk stemlokaal in onze gemeente. Als u in een andere gemeente wilt stemmen kunt u een kiezerspas aanvragen. Dit kan digitaal via de webpagina verkiezingen tot uiterlijk maandag 3 juni. Aan de balie in het gemeentehuis kunt u tot woensdag 5 juni 12.00 uur terecht. Maak hiervoor een afspraak en vergeet niet uw geldig legitimatiebewijs mee te brengen. 

Heeft u de stempas niet ontvangen of bent u deze kwijt?

Heeft u op 23 mei nog geen stempas ontvangen, of bent u deze verloren? Dan kunt u via de webpagina verkiezingen digitaal een nieuwe stempas aanvragen. Dit kan tot uiterlijk maandag 3 juni. Ook kan dit aan de balie in het gemeentehuis tot woensdag 5 juni 12.00 uur. Maak hiervoor een afspraak en vergeet niet uw geldig legitimatiebewijs mee brengen. 

Wilt u meer weten? Bijvoorbeeld over hoe u iemand anders voor u kunt laten stemmen? Kijk dan op de webpagina over de verkiezingen

Wanneer wordt de uitslag vastgesteld?

Na het sluiten van de stembussen om 21.00 uur beginnen de stembureauleden met het handmatig tellen van de stemmen. De stembussen worden geopend, de stembiljetten worden eruit gehaald en de stemmen worden op dat moment volgens de richtlijnen van de overheid geteld, zowel op lijst- als kandidaatsniveau.  

Gemeentelijk stembureau

In een openbare zitting telt het gemeentelijk stembureau de uitslagen van alle stembureaus bij elkaar op. Deze zitting vindt plaats op vrijdag 7 juni om 10.00 uur in het gemeentehuis, Ridderplein 1 te Gemert. Na het optellen van de stemmen wordt de zitting geschorst. De resultaten worden niet bekendgemaakt, dit mag pas nadat in alle Europese lidstaten de stembussen zijn gesloten.  

Op maandag 10 juni om 10.00 uur hervat het gemeentelijk stembureau haar openbare zitting in het gemeentehuis en wordt de gemeentelijke uitslag vastgesteld.