De Vondellaan is klaar voor de toekomst!

20 december 2023
Inwoners

Bij de realisatie van de Noord-Om is met de provincie afgesproken dat de hoofdwegen in Gemert opnieuw ingericht moesten worden. De wegprofielen en inrichting van de straten pasten niet meer bij het gewenste gebruik en de eisen van deze tijd. Nu is de reconstructie klaar en kan men gebruik maken van de vernieuwde Vondellaan en een gedeelte van de Boekelseweg.  

De opening 

Op woensdag 20 december was het zover, wethouder Hanneke Coppens opende de vernieuwde Vondellaan samen met omwonenden, projectgroep leden en aannemer(s). De laatste tegel werd eigenhandig door de wethouder in de grond gelegd. Deze tegel bij de bushalte is er een voor mindervalide personen, zij kunnen voortaan gelijkvloers oversteken op de verhoogde kruisingen. Ook kunnen egels en andere kleine diersoorten voortaan veilig oversteken door de 3 faunapassages, zijn er 30 nieuwe bomen geplant en 20.000 bloembollen de grond in gegaan, is er 2,3 kilometer aan nieuw hoofdriool gelegd en is er ruim een half miljoen (500.000) straatklinkers op zijn plaats gelegd. Op de feestelijke dag verkenden verschillende inwoners te voet, onder het genot van een versie oliebol, het vernieuwde projectgebied. Heb jij alle veranderingen ook al gezien?  

De nieuwe woonstraat in Gemert heeft namelijk, naast bovenstaande thema's, een ware metamorfose ondergaan, zo is er: 

  • Een nieuwe maximumsnelheid van 30 km/u. 
  • Meer ruimte voor fietsers door brede fietsstroken aan beide kanten van de weg. 
  • Door de vervanging van de twee oude rotondes ruimte ontstaan voor 2 gelijkwaardige kruispunten, wat betekent dat verkeer van rechts voorrang heeft. 

Door deze metamorfose is de Vondellaan van een doorgaande weg veranderd in een woonstraat waar verkeersveiligheid centraal staat. Er is in 2023 hard gewerkt om de weg vóór de kerst klaar te hebben. En met succes! Want vanaf 22 december kan er weer over de Vondellaan en de Boekelseweg gereden worden en zijn alle wegafzettingen verwijderd. 

Busdiensten  

Vanaf maandag 8 januari gaat ook de Arriva-bus weer via de Vondellaan rijden. Er wordt wel volgens een nieuwe dienstregeling en een nieuw lijnennet gereden: buslijnen 26, 123, 268, 322 en 323 rijden langs de halte Pastoor Poellplein en buslijnen 25, 123 en 321 rijden langs halte Pelgrimsrust. Niet alle buslijnen die voorheen stopte bij de halte Pastoor Poellplein (bij de supermarkt Jumbo) komen in de nieuwe situatie terug. De tijdelijke halte Pelgrimsrust aan de Handelseweg bij Time-Out blijft in 2024 ook nog bestaan. Meer hierover lees je op de website van Bravoexterne-link-icoon. Voor de busreiziger die met de fiets naar de bushalte aan het Pastoor Poellplein komt, is er een prachtige nieuwe overdekte fietsenstalling geplaatst. Binnenkort wordt bij deze halte ook een Digitaal Reizigers Informatie Systeem (DRIS) geplaatst zodat je de actuele vertrektijden van de bussen kunt zien.   

Ben je benieuwd hoe het hele proces is verlopen? Kijk dan op de projectenpagina van de Vondellaan.