Identiteitskaart

In Nederland moet iedereen vanaf 14 jaar zich kunnen legitimeren. Ook kan er aan personen jonger dan 14 om een legitimatiebewijs worden gevraagd door ziekenhuizen en zorginstanties. In het buitenland moet iedereen zich, ongeacht de leeftijd, kunnen legitimeren. In een aantal landen kan dit met een identiteitskaart. Een identiteitskaart is vijf jaar geldig tot de leeftijd van 18 jaar, en 10 jaar geldig vanaf 18 jaar. Een identiteitskaart moet u persoonlijk aanvragen én ophalen bij de gemeente waar u ingeschreven staat. Als u een aanvraag doet voor een kind, dan moet dit kind ook beide momenten aanwezig zijn. Om een identiteitskaart aan te vragen moet u een afspraak maken.

Kinderen onder de 12 jaar

Vanaf de geboorte kan iemand een eigen identiteitskaart hebben. Bij de aanvraag van een identiteitskaart voor een kind jonger dan 12 jaar moeten beide ouders (gezaghouders) toestemming geven.

Toestemming via DigiD

U kunt vooraf via DigiD toestemming gevenexterne-link-icoon voor de aanvraag van de identiteitskaart. Als beide ouders/gezaghebbenden dit doen, dan hoeft u alleen nog onderstaande zaken mee te nemen naar de afspraak. Minimaal 1 ouder/gezaghebbende moet bij de aanvraag aanwezig zijn en ook het kind voor wie de identiteitskaart bestemd is.

Toestemming via formulier

Heeft u geen DigiD of lukt het niet om online toestemming te geven? Gebruik dan het formulier Toestemming eigen reisdocument. Vergeet dan niet een kopie van de legitimatiebewijzen van de ouders (gezaghouders) mee te brengen. Minimaal 1 ouder/gezaghebbende moet bij de aanvraag aanwezig zijn en ook het kind voor wie de identiteitskaart bestemd is.

Meenemen

  • Al uw geldige of verlopen identiteitskaarten en/of paspoorten
  • Eén goed gelijkende pasfoto, niet ouder dan 6 maanden, die aan alle pasfoto-eisenexterne-link-icoon voldoet.
  • Voor kinderen onder de 12 jaar: het toestemmingsformulier, getekend door beide ouders, en een kopie van de legitimatiebewijzen van de ouders (gezaghouders).

Legeskosten

Identiteitskaart tot 18 jaar: € 40,90
Identiteitskaart vanaf 18 jaar: € 75,80

U betaalt de kosten direct bij de aanvraag. Denkt u eraan dat we geen briefgeld van € 200,- in ontvangst nemen. Dit is vanwege veiligheidsoverwegingen.

Hoe lang duurt het?

U kunt uw identiteitskaart na zeven werkdagen afhalen. Hiervoor moet u een ophalen afspraak maken. Kiest u voor een spoedprocedure en hebt u de aanvraag vóór 14.00 uur gedaan? Dan kunt u uw identiteitskaart de volgende werkdag afhalen.

Binnen drie maanden ophalen

U hebt drie maanden de tijd om uw identiteitskaart op te halen. Daarna is deze officieel ongeldig en wordt deze vernietigd. U moet dan een nieuwe aanvraag doen.

Vermissing/diefstal

Als uw identiteitskaart is verloren of gestolen, hoeft u geen aangifte meer te doen bij de politie. Bij de aanvraag van een nieuw paspoort of identiteitskaart wordt een aangifte van verlies of diefstal opgemaakt. Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het van groot belang nog wel aangifte te doen bij de politie.

Online melden van vermissing

Let op: Meld je de vermissing online, dan kun je in verband met controle en verwerking pas na 2 werkdagen een nieuw reisdocument aanvragen bij de balie. Wil je geen 2 werkdagen wachten? Doe dan aangifte van vermissing bij de balie, tegelijk met de aanvraag van je nieuwe paspoort of ID-kaart. Zorg dan dat je identiteitsbewijzen die je nog wel in je bezit hebt, meeneemt.

Online melden van vermissingexterne-link-icoon

Log in met je DigiD en vul de gegevens in.

Let op! Je kunt enkel voor je eigen document een vermissing doorgeven.