Rijbewijs (buitenlands), omzetten

Voor het omwisselen van uw geldig buitenlands rijbewijs moet u in Gemert-Bakel wonen en ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP). Niet alle buitenlandse rijbewijzen kunnen worden omgewisseld.
Het rijbewijs vraagt u persoonlijk aan bij de balie van het gemeentehuis. Hiervoor moet u een afspraak maken.

Buitenlands rijbewijs omwisselen

Voor het omwisselen van uw geldig buitenlands rijbewijs moet u in Gemert-Bakel wonen en ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP). Niet alle buitenlandse rijbewijzen kunnen worden omgewisseld. Meer hierover leest u op de website van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW)externe-link-icoon.

Gaat het om een rijbewijs uit een ander land dan Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland of een EU-land, dan is een Verklaring van Geschiktheid altijd verplicht.

Als u een rijbewijs heeft met alleen leestekens die niet in Nederland gebruikt worden (bijvoorbeeld Japans of Grieks), moet u een vertaling van het buitenlandse rijbewijs meenemen. De vertaling moet zijn opgemaakt door een beëdigde tolk, de ambassade of het consulaat.

Als u uw rijbewijs niet kunt omwisselen, moet u een theorie- en praktijkexamen afleggen bij het CBR om in het bezit te komen van een Nederlands rijbewijs.

Meenemen

  • een geldig legitimatiebewijs
  • één goed gelijkende pasfoto in kleur, die aan alle pasfoto-eisenexterne-link-icoon voldoet
  • uw buitenlands rijbewijs
  • een geldige verblijfsvergunning. Deze is niet nodig als u de nationaliteit hebt van een land uit de EU of EVA (Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland).

Voorwaarden

  • U staat ingeschreven als inwoner van de gemeente
  • U vraagt het rijbewijs zelf aan
  • U hebt de nationaliteit van een land uit de EU of EVA of een geldige verblijfsvergunning
  • Er mag geen sprake zijn van ontzegging of ongeldigverklaring van een rijbewijs
  • Er is bij het CBR een Verklaring van geschiktheidexterne-link-icoon geregistreerd van minder dan 1 jaar oud (indien van toepassing)

Legeskosten

ProductKosten
Rijbewijs aanvragen€ 51,10

U betaalt de kosten direct bij de aanvraag. Denkt u eraan dat we geen briefgeld van € 200,- in ontvangst nemen. Dit is vanwege veiligheidsoverwegingen.

Hoe lang duurt het?

U krijgt bericht van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) als u uw rijbewijs kunt afhalen bij de gemeente. 

Let op! hiervoor moet u een ophalen afspraak maken. 

Bij de aanvraag levert u uw buitenlandse rijbewijs in. U mag daarna niet rijden tot u uw nieuwe rijbewijs hebt!

Binnen 3 maanden ophalen

Nadat u bericht hebt gekregen van de RDW dat uw rijbewijs klaar ligt bij de gemeente, hebt u  drie maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen. Daarna is het officieel ongeldig en wordt het vernietigd. U moet dan een nieuwe aanvraag doen.