Samen voor meer groen in de buurt: Gemeente Gemert-Bakel sluit aan bij Steenbreek

25 oktober 2023
Inwoners

Vandaag (op deze groeizame regendag) heeft Wethouder Willeke van Zeeland samen met Steenbreek een geveltuintje laten aanleggen bij een enthousiaste inwoner - we zijn officieel gestart met de samenwerking van Steenbreek! 

Gemeente Gemert-Bakel heeft zich recent aangesloten bij de landelijke Stichting Steenbreek.externe-link-icoon Wij delen de missie om de negatieve gevolgen van verstening in zowel de openbare ruimte als in de private ruimte tegen te gaan, en men bewust te maken van de positieve gevolgen van vergroening. Denk hierbij aan het herstel van onze biodiversiteit en maatregelen omtrent klimaatverandering. De vraag om actie wordt elke dag urgenter.

Ons klimaat en onze leefomgeving veranderen merkbaar. Steeds vaker hebben we te maken met enorme hoosbuien, hitte of een lange periode van droogte. Heftige buien veroorzaken vaak overlast: straten of kelders kunnen onder water lopen. Daarnaast leidt langdurige hitte bij veel mensen tot gezondheidsklachten. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de toename van verharding zeer negatieve effecten heeft op het welbevinden van mens, dier en natuur.

Tijd voor actie

Ondanks alle maatregelen die de gemeente in de openbare ruimte uitvoert, is de hulp van alle inwoners nodig. Wethouder Willeke van Zeeland: “Iedereen kan zelf een bijdrage leveren door vandaag nog te zorgen voor vergroening van je eigen tuin, je eigen straat en op alle bedrijventerreinen”.

De gemeente houdt in projecten hier al rekening mee maar wil de bewoners ook gaan helpen met de vergroening van de tuin. Komende tijd gaan we de inwoners hier verder over informeren. We gaan inwoners stimuleren stenen uit de tuin te halen, door het organiseren van verschillende acties zoals: steentje eruit en plantjes erin acties, geveltuintjes aanleggen en we hebben subsidie beschikbaar voor groene daken en afkoppelen van hemelwater. Om het voor de inwoners van Gemert-Bakel nog makkelijker te maken gaat de gemeente samenwerken met steenbreek, zij bieden inwoners allerlei tools en tips om aan de slag te gaan.  

WINACTIE - Doe je ook mee?

Stuur dan vóór 30 november een foto van jouw 'tegel eruit, groen erin' moment en maak kans op een pakket inheemse vaste planten van Stichting Steenbreek en een waardebon (t.w.v. € 50,-) van de lokale wilde plantenkwekerij De Wilde Bertram. Mail naar: gemeente@gemert-bakel.nl t.a.v. Winactie Steenbreek.

Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige en gezonde leefomgeving - Samen Heerlijck Duurzaamexterne-link-icoon!

Tegel eruit, groen erin!