Vreemdelingenpaspoort

U kunt een vreemdelingenpaspoort krijgen als u vreemdeling bent, in Nederland woont en geen reisdocument kunt krijgen van de autoriteiten van uw eigen land.
Voor de aanvraag moet er eerst een aanvraagformulier ingevuld en ondertekend worden bij de gemeente.

Uitleg

Voor de aanvraag moet er eerst een aanvraagformulier ingevuld en ondertekend worden bij de gemeente. De gemeente stuurt dit aanvraagformulier naar de IND en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als beide organisaties een positief advies geven nemen wij contact met u op en kunt u het paspoort komen aanvragen op afspraak.

U vraagt een paspoort persoonlijk aan bij de gemeente waar u ingeschreven staat. Hiervoor moet u een afspraak maken. Als u een aanvraag doet voor een kind, dan moet dit kind ook aanwezig zijn bij de aanvraag.

Kinderen onder de 18 jaar

Vanaf de geboorte kan iemand een eigen paspoort hebben. Bij de aanvraag van een paspoort voor een kind jonger dan 18 jaar moeten beide ouders (gezaghouders) toestemming geven. Gebruik hiervoor het formulier Toestemming eigen reisdocument. Vergeet dan niet een kopie van de legitimatiebewijzen van de ouders (gezaghouders) mee te brengen.

Meenemen

 • een geldig verblijfsdocument
 • al uw huidige reisdocumenten (paspoort én identiteitskaart)
 • Ook als ze verlopen zijn. Oude paspoorten of identiteitskaarten die de gemeente al ongeldig heeft gemaakt, hoeft u niet mee te nemen.
 • Eén goed gelijkende pasfoto, niet ouder dan 6 maanden, die aan alle eisen voldoet pasfoto-eisenexterne-link-icoon.
 • voor kinderen onder de 18 jaar: het toestemmingsformulier, getekend door beide
 • ouders, en een kopie van de legitimatiebewijzen van de ouders (gezaghouders).

Voorwaarden

U kunt een vreemdelingenpaspoort aanvragen als u:

 • kunt aantonen dat u van uw eigen land geen paspoort kunt krijgen (u kunt geen reisdocument aanvragen in Somalië, Siërra Leone, Guinee en Liberia)
 • in het bezit bent van een geldig verblijfsdocument type I of II
 • staat ingeschreven bij de gemeente Gemert-Bakel
 • geen vluchtelingenstatus heeft
 • er zekerheid bestaat over uw identiteit en nationaliteitsgegevens.

Kosten

ProductKosten
Vreemdelingenpaspoort€ 63,40
Extra kosten spoedprocedure€ 57,05

U betaalt de kosten direct bij de aanvraag. Denkt u eraan dat we geen briefgeld van € 200,- in ontvangst nemen. Dit is vanwege veiligheidsoverwegingen.

Hoe lang duurt het?

Het verzoek tot de aanvraag van een vreemdelingenpaspoort duurt 2 tot 4 maanden. De procedure duurt lang omdat de IND en het ministerie van Buitenlandse Zaken meebeslissen over uw aanvraag.

Zodra de gemeente de goedkeuring heeft van de IND en het ministerie van Buitenlandse Zaken, kunt u het paspoort aanvragen bij de gemeente. Daarna kunt u uw paspoort na vijf werkdagen afhalen.Kiest u voor een spoedprocedure en hebt u de aanvraag vóór 14.00 uur gedaan? Dan kunt u uw paspoort de volgende werkdag afhalen.  Hiervoor moet u een ophalen afspraak maken.

U hebt drie maanden de tijd om uw paspoort op te halen. Daarna is het officieel ongeldig en wordt het vernietigd. U moet dan een nieuwe aanvraag doen.

Vermissing/diefstal

Als uw paspoort is verloren of gestolen, hoeft u geen aangifte meer te doen bij de politie. Bij de aanvraag van een nieuw paspoort of identiteitskaart wordt een aangifte van verlies of diefstal opgemaakt.
Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het van groot belang nog wel aangifte te doen bij de politie.

Online melden van vermissing

Let op: Meld je de vermissing online, dan kun je in verband met controle en verwerking pas na 2 werkdagen een nieuw reisdocument aanvragen bij de balie. Wil je geen 2 werkdagen wachten? Doe dan aangifte van vermissing bij de balie, tegelijk met de aanvraag van je nieuwe paspoort of ID-kaart. Zorg dan dat je identiteitsbewijzen die je nog wel in je bezit hebt, meeneemt.

Online melden van vermissingexterne-link-icoon

Log in met je DigiD en vul de gegevens in. 

Let op! Je kunt enkel voor je eigen document een vermissing doorgeven.