Help jij onze gemeente groeien en bloeien?

21 mei 2024
Inwoners

Wist je dat er verschillende mogelijkheden zijn om jouw omgeving groener en natuurvriendelijker te maken? We helpen je daar graag een handje bij! We bieden je verschillende stimuleringsbijdragen en opties om een toekomstbestendige leefomgeving te creëren. Lees verder om erachter te komen hoe je met beperkte ruimte toch een groene plek rondom je huis maakt en hoe je ook daken daarvoor een oplossing kunnen zijn.

Laat je straat bloeien met geveltuintjes!

Vorige maand hebben we 15 aanvragen voor geveltuintjes binnengekregen. Een geveltuintje is ideaal voor diegene die geen voortuin hebben, maar wel graag groen bij hun huis en in hun straat willen zien. Denk bijvoorbeeld aan woningen die direct aan de stoep grenzen waardoor er weinig planten in de straat te zien zijn. Een geveltuintje is een smalle groenstrook tegen de voor- of zijgevel van een woning en zorgt voor meer groen in de straat. Omdat de strook in de openbare ruimte ligt (ruimte die voor iedereen toegankelijk is), zorgt de gemeente deels voor de aanleg van een geveltuintje. Daarnaast krijgt je ook een waardebon voor planten en wat bloemzaden cadeau, zodat je het geheel zelf nog wat kan aankleden.

Zorg jij er samen met ons voor dat we onze gemeente wat meer kleur en fleur geven? Ga dan naar de webpagina ‘geveltuin’.externe-link-icoon Daar kun je je aanvraag indienen.

Maak gebruik van de groene daken subsidie

Heb je al een groene ruimte rondom je woning? Wie weet is er nog ruimte op het dak! Het is mogelijk om subsidie te krijgen voor de aanleg van een groen dak. Naast dat een dak met planten een mooi uitzicht geeft, heeft het nog meer voordelen:

  • Een groen dak vangt regenwater op.
  • Het zorgt voor versterking van de biodiversiteit en heeft een isolerend effect.
  • Hoe meer groene daken, hoe groener en klimaatbestendiger onze gemeente wordt.

Wil jij ook een groen dak of je tuin klimaatbestendiger inrichten? Ga dan naar de webpagina ‘stimuleringsbijdrage’externe-link-icoon en kom erachter hoe de gemeente jou kan helpen.